pic
Privind la ce a lasat in urma Cristian Anghel la Primaria Baia Mare, nici nu stii ce sa faci. Sa-l apreciezi ca a stiut sa mentina un echilibru in institutie, care dupa sentinta de la Cluj s-a transformat intr-un haos fara precedent? Sau sa-l critici pentru faptul ca nu a stiut sa se desprinda de postura epicentrica in care a taiat cu zambetul pe buze orice aripa ce a incercat sa zboare mai sus de usa coliviei, iar acum vidul de autoritate resimtit la nivelul administratiei locale ameninta cu nulitateaorice act emis? Iar daca am ajuns ca hotararile de Consiliu Local sa se ia la presiunea le...
pic
Cianura poate ajunge in organism prin caile respiratorii, prin piele sau prin inghitire. Contactul cu apa sau aerul contaminate cu cianura este extrem de periculos. Daca aceasta otrava este inspirata, atunci caile respiratorii sunt arse. Doza mortala pentru om este de 1 mg CN/kg greutate corporala. Doar 0,03 mg CN/l apa reprezinta doza mortala pentru pestii sensibili, altii putand tolera pana la 0,2 mg/l. La concentratii de peste 3 mg CN/l, un rau este mort. Cianura inhiba respiratia, altereaza transportul de oxigen la nivel celular si catre creier, presiunea sanguina descreste. Cianura...
pic
Saptamana trecuta, Cosmin Daraban a venit cu o idee interesanta. Aceea de a promova blogurile regionale si de a merge, in acelasi timp, si pe o publicitate on-line prin reteaua creata. Ideea este simpla si tocmai de aceea are sanse de reusita. Fiecare blogger interesat de promovare are la dispozitie un numar de maxim 5 bannere pe care le poate promova pe toate celelalte bloguri inscrise in aceasta retea care se creaza. La randul sau, va promova blogurile inscrise. Pe langa bannerele care fac trimitere la bloguri, cei inscrisi pot promova alte site-uri, facand publicitate. Cine stie, poate iese...
pic
Cam asa am aratat noi la protest. ...
pic
Ultimele 24 de ore din viata Mantuitorului au fost marcate de tensiunea evenimentelor care aveau sa se intample in Vinerea Mare, care la evrei a coincis cu data de 14 nisan. Inca din seara zilei de joi, Isus s-a pregatit pentru momentul crucificarii Sale. “Seara, Isus a sezut la masa cu cei 12 ucenici ai Sai”, Matei 26, versetul 20. Dupa Cina cea de Taina, Domnul si Apostolii Sai au trecut Valea Chedron si s-au dus, ca de obicei, pe Muntele Maslinilor, unde era o gradina numita Ghetimani (cuvant care inseamna presa de ulei). Iuda nu era cu ei, pentru ca la Cina, cand Isus i-a int...
Apr

04

isus hristos crucificat golgota via dolorosa ghetsimani cina cea de tainaUltimele 24 de ore din viata Mantuitorului au fost marcate de tensiunea evenimentelor care aveau sa se intample in Vinerea Mare, care la evrei a coincis cu data de 14 nisan. Inca din seara zilei de joi, Isus s-a pregatit pentru momentul crucificarii Sale.

“Seara, Isus a sezut la masa cu cei 12 ucenici ai Sai”, Matei 26, versetul 20. Dupa Cina cea de Taina, Domnul si Apostolii Sai au trecut Valea Chedron si s-au dus, ca de obicei, pe Muntele Maslinilor, unde era o gradina numita Ghetimani (cuvant care inseamna presa de ulei). Iuda nu era cu ei, pentru ca la Cina, cand Isus i-a intins bucatica, “a intrat Satana in Iuda. Si Isus i-a zis: Ce ai sa faci, fa repede” (Ioan 13, versetul 27). “Iuda, dupa ce a luat bucatica, a iesit afara in graba. Era noapte.” (versetul 30)

Aceasta noapte a fost cea mai de pret din experienta Mantuitorului. Cu sufletul Sau “cuprins de o intristare de moarte”, Isus s-a rugat de trei ori Tatalui, pentru indepartarea “paharului”. Era evident vorba de rusinea si injosirea adusa de arestarea Sa, ca unul care a incalcat legea, de procesul ce i s-a intentat fara respectarea procedurilor legale, de batjocurile si rastignirea Sa, ca un raufacator. Despre toate acestea Domnul stia. La sfarsitul rugaciunilor din Ghetimani, a venit la el un inger, care l-a mangaiat si Isus a devenit din acel moment cel mai calm om.

In acea noapte, cand Isus se ruga in Ghetimani, Iuda, pentru realizarea infamului plan, a primit de la preoti o ceata de oameni, care, cu sabii si ciomege, au venit sa-l aresteze pe Isus. Si Iuda s-a apropiat ca sa-l sarute.“Iuda, cu o sarutare vinzi tu pe Fiul omului?”, l-a intrebat Isus. Luca 22, versetele 47-48.

Lumea este plina de caractere care dezamagesc. Iuda a fost exemplul celui care si-a tradat cel mai bun prieten pentru 30 de arginti. Apoi ceata ostasilor, capitanul lor si aprozii iudeilor au luat pe Isus si L-au legat. L-au dus intai la Ana, care era socrul lui Caiafa (marele preot). Ana L-a trimis legat la Caiafa (Ioan 18, versetul 24). De aici celebra sintagma, “de la Ana la Caiafa”.

Dimineata l-au dat pe mainile lui Pilat. Arestarea lui Isus nu s-a facut din ordinul lui Pilat si nici a lui Irod, ci al preotilor cei mai de seama. Omorarea lui Isus a fost planificata dinainte, condamnarea Sa pe nedrept de catreSinedriu (tribunalul evreiesc) a incalcat legile vremii.

Pilat a incercat in multe feluri sa-l elibereze. Dupa ce a pus sa fie batut, l-au scos afara, imbracat in haina de purpura si avand pe cap o cununa de spini. “Iata omul!”, le-a zis Pilat. Preotii si aprozii au inceput sa strige: “Rastigneste-l, rastigneste-l!” In disperare, Pilat a cerut sa i se toarne apa, sa-si spele mainile, zicand: “Eu sunt nevinovat de sangele neprihanitului acestuia” (Matei 27, versetul 24). Dupa mai multe batjocuri, ostasii l-au dus pe Isus sa fie rastignit.

Cand l-au rastignit era ceasul al treilea, sau ora noua – dupa sistemul nostru (la evrei ceasurile din zi se numarau de la ora sase dimineata). Timp de trei ore trecatorii si-au batut joc de El. La ceasul al saselea (ora 12) s-a facut intuneric peste toata tara pana la ceasul al noualea (ora trei) Marcu 15, versetul 33).

“Eloi, Eloi, lama sabactani”, a strigat Isus cu un glas puternic, la ceasul al noualea (Marcu 15, versetul 34). Isus, care stia ca totul se sfarsise, a zis: “Mi-e sete”. Ostasii au pus un burete cu otet intr-o ramura de isop si i-au dat sa bea. “S-a ispravit”, a rostit Isus luand otetul, “apoi a plecat capul si si-a dat duhul” (Ioan 19 versetele 23-30).

Era vineri, 14 nisan, ora 3 dupa amiaza. Aceasta a fost cea mai trista drama din istoria omenirii. Iosif din Arimatea, un ucenic al lui Isus, impreuna cu Nicodim, l-au pus in fasii de panza cu miresme si l-au asezat intr-un mormant nou. Era vineri seara, inainte de a incepe sabatul evreilor.

Duminica, in cea dintai zi a saptamanii, Maria Magdalena impreuna cu alte femei s-au dus dis de dimineata la mormant. Doi barbati le-au zis: “Pentru ce cautati intre cei morti pe cel viu? Nu este aici, a inviat” (Luca 24, versetele 1-6).

Isus a platit cu viata pentru pacatele omenirii. “El suferintele noastre le-a purtat si durerile noastre le-a luat asupra Lui si noi am crezut ca este pedepsit, lovit de Dumnezeu si smerit. Dar El era strapuns pentru pacatele noastre,zdrobit pentru faradelegile noastre. Pedeapsa care ne da pacea a cazut peste El si prin ranile Lui suntem tamaduiti.” – Isaia 53, versetele 4-5.

calendar

June 2018
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
© Copyright 2018 - Gazzetarul de Maramures | Made by AppChain.com