pic
Privind la ce a lasat in urma Cristian Anghel la Primaria Baia Mare, nici nu stii ce sa faci. Sa-l apreciezi ca a stiut sa mentina un echilibru in institutie, care dupa sentinta de la Cluj s-a transformat intr-un haos fara precedent? Sau sa-l critici pentru faptul ca nu a stiut sa se desprinda de postura epicentrica in care a taiat cu zambetul pe buze orice aripa ce a incercat sa zboare mai sus de usa coliviei, iar acum vidul de autoritate resimtit la nivelul administratiei locale ameninta cu nulitateaorice act emis? Iar daca am ajuns ca hotararile de Consiliu Local sa se ia la presiunea le...
pic
Cianura poate ajunge in organism prin caile respiratorii, prin piele sau prin inghitire. Contactul cu apa sau aerul contaminate cu cianura este extrem de periculos. Daca aceasta otrava este inspirata, atunci caile respiratorii sunt arse. Doza mortala pentru om este de 1 mg CN/kg greutate corporala. Doar 0,03 mg CN/l apa reprezinta doza mortala pentru pestii sensibili, altii putand tolera pana la 0,2 mg/l. La concentratii de peste 3 mg CN/l, un rau este mort. Cianura inhiba respiratia, altereaza transportul de oxigen la nivel celular si catre creier, presiunea sanguina descreste. Cianura...
pic
Saptamana trecuta, Cosmin Daraban a venit cu o idee interesanta. Aceea de a promova blogurile regionale si de a merge, in acelasi timp, si pe o publicitate on-line prin reteaua creata. Ideea este simpla si tocmai de aceea are sanse de reusita. Fiecare blogger interesat de promovare are la dispozitie un numar de maxim 5 bannere pe care le poate promova pe toate celelalte bloguri inscrise in aceasta retea care se creaza. La randul sau, va promova blogurile inscrise. Pe langa bannerele care fac trimitere la bloguri, cei inscrisi pot promova alte site-uri, facand publicitate. Cine stie, poate iese...
pic
Cam asa am aratat noi la protest. ...
pic
Ultimele 24 de ore din viata Mantuitorului au fost marcate de tensiunea evenimentelor care aveau sa se intample in Vinerea Mare, care la evrei a coincis cu data de 14 nisan. Inca din seara zilei de joi, Isus s-a pregatit pentru momentul crucificarii Sale. “Seara, Isus a sezut la masa cu cei 12 ucenici ai Sai”, Matei 26, versetul 20. Dupa Cina cea de Taina, Domnul si Apostolii Sai au trecut Valea Chedron si s-au dus, ca de obicei, pe Muntele Maslinilor, unde era o gradina numita Ghetimani (cuvant care inseamna presa de ulei). Iuda nu era cu ei, pentru ca la Cina, cand Isus i-a int...
Feb

11

mircea-man-presedintele-cj-maramures-calaul-presei-din-maramures-ciprian-dragos-claudiu-florescuDecat cateva linkuri vizavi de ceea ce s-a intamplat miercuri. Cand, la balconul salii de sedinte a Consiliului Judetean, presedintele tuturor a putut remarca o dedicatie. Fiecare a vazut cum a putut. Aveti aici linkurile, in ordine aparitiei materialelor: citynews, emaramures, stirimm. Informatia a scris despre sedinta, dar Grigore nu a pomenit niciun cuvant despre protest. In schimb, sunt cateva imagini. Si cam atat.

Cateva remarci. Citynews a fost singurul ziar care a amintit de Claudiu Florescu. Parerea lui Tetu, luata de emaramures, nu are nicio legatura cu materialul si e total inoportuna. Trebuia luate alte pareri, daca tot s-au luat, dar nu a lui. Repet, nu are nicio legatura cu protestul de azi. Replica lui Man, din necenzurat este de la un alt material si nu se leaga de momentul de azi. Nu contest ca Man i-a raspuns asa lui Dragos Hojda. Dar chiar nu e referitor la momentul de miercuri. Nimeni nu a sesizat ca Mircea Man a mintit spunand ca a fost cel care i-a domolit pe vajnicii jandarmi sositi la solicitarea consilierilor judeteni. Nici vorba. Presedintele-calau a cerut imperativ sa vina jandarmii. Dupa care, tot el, evident, fara a risca o gafa, le-a spus acestora ca interventia nu se impune. Pe emaramures s-a intentionat publicarea unui material video, care nu apare. Probabil, o eroare. Pe pagina nu apar nici macar thumbnails-urile de la video.

De amuzament: jandarmul a vrut sa ma amendeze pentru ca… nu m-am legitimat. 🙂 Pe filmare se vede altceva. M-am legitimat, desi eram pe scarile CJ, deci, in afara institutiei.

Jun

20

Posted by Admin on uncategorized

pentru-voi-sau-pentru-ei

DOSAR. O profesoara, fosta responsabila in Maramures de programul Laptele si Cornul, din care a fost ejectata din cauza pasarii unei parti din comanda judeteana catre sotul ei, care detinea la acea vreme o flota auto compusa dintr-o Dacia papuc, a fost “retrogradata” in functia de director al unui serviciu public din subordinea Consiliului Judetean (CJ) Maramures. Anual, din bugetul public se aloca pentru activitatea acestui serviciu cateva miliarde lei vechi. Banii ar trebui folositi pentru ajutorarea persoanelor defavorizate, insa serviciul a ajuns sa functioneze dupa principiul unui SRL, care ii da posibilitatea directorului sa castige, oficial, peste 2.100 de euro pe luna, parte din acesti bani fiind oferiti chiar de CJ Maramures.

Pentru Voi. Centrul Judetean de Informare, Consiliere si Formare Profesionala „Pentru Voi” (denumire care, din lipsa de inspiratie, a fost copiata dupa cea a unei fundatii timisorene) s-a infiintat in 30 iunie 2005, printr-o Hotarare a CJ Maramures, ca serviciu public cu personalitate juridica.

Acest nou organism a aparut prin schimbarea denumirii Centrului de de Informare, Consiliere si Formare Profesionala pentru Tineri Dezavantajati si a fost introdus sub pulpana CJ Maramures, care il finanteaza anual cu cateva miliarde lei vechi – anul trecut, cu aproximativ 5 miliarde lei.

Ce face acest Centru pentru a justifica modul de cheltuire a unor sume din bugetul public al judetului? Desi ar trebui sa organizeze cursuri de formare profesionala gratuite pentru persoane cu dizabilitati, tineri care provin din formele institutionalizate de protectie etc., in 2008, doar 10% dintre cei consiliati au facut parte din aceste categorii defavorizate, sustin surse din interior.

Bugetul. Desi in regulamentul de infiintare este specificat ca finantarea Centrului se realizeaza din venituri proprii si subventii alocate din bugetul propriu al CJ Maramures, in fapt, acesta este dependent financiar de bugetul public al judetului. Pentru argumentare, in mai putin de trei ani, a ajuns sa aiba nevoie de un buget anual de 5 miliarde lei vechi, buget alocat in 2008 din fondurile publice. In acest an, in 26 martie, la disiparea bugetului pe 2009 aflat la dispozitia CJ Maramures, Centrului „Pentru Voi” i s-au alocat 330.000 de lei (3,3 miliarde de lei vechi). Insa este doar prima impartire, urmeaza rectificari, „sesiunea de toamna” etc.

Referitor la acest subiect, Pusa Jakab, directorul Centrului afirma ca finantarea din partea CJ se face in functie de… sumele solicitate :). “Banii de la Consiliul Judetean vin pe un calcul foarte exact, pe grila noastra de salarizare. Deci, banii vin doar pe salarii. Nu stiu sa va spun exact, nu stiu. N-am de unde sa stiu acuma, sa va spun foarte exact. Trebuie sa iau bugetul… Cum sa nu stiu? Suntem noua persoane. Este o organigrama aprobata, suntem salarizati dupa codul muncii. Deci, nu… nu vreau sa faceti interpretari decat foarte obiective. Consiliul Judetean nu are cum sa ne dea bani mai multi sau mai putini decat ceea ce cerem. Trebuie sa se respecte legea. Sunt oameni din Directia Economica care studiaza. Cati consilieri avem angajati? Vad ca stiti amanunte din organigrama voastra. Am cinci consilieri – centru. Au fost trei consilieri, initial. Pai, am mai angajat pentru ca s-au aprobat prin organigrama”, declara directorul Jakab.

Distributia. Pentru a justifica solicitarea sumei alocate, Centrul „Pentru Voi” a mentionat niste cheltuieli indispensabile derularii activitatii, respectiv achizitia a 13 computere, laptop-uri, doua notebook-uri, videoproiectoare, multifunctionale laser. Ca o coincidenta, acest necesar este tocmai cel prevazut intr-unul dintre proiectele aflate in derulare, pentru dotarea unui alt centru de consultanta, proiect finantat de o alta entitate decat CJ Maramures. Si o mentiune: Centrul „Pentru Voi” este complet utilat cu tehnica de calcul. Are chiar mai mult decat pare a fi necesar. De aceea isi permite si achizitii de lux.

Un singur exemplu, deocamdata: Pusa Jakab, directorul Centrului, a decis cumpararea unei imprimante (detine trei imprimante, la noua oameni) pe care niciun administrator al propriilor finante nu ar fi cumparat-o. Numai ca Jakab nu administreaza banii ei, ci ai nostri. Asa ca nu conteaza foarte mult fiabilitatea sau utilitatea achizitiilor, fapt care a condus la decizia de a cumpara o imprimanta marca Brother HL, pentru care se platesc aproape 3.000 de lei (30 de milioane de lei vechi) la fiecare incarcare a cartusului – pentru incarcarea cartusului acestei imprimante se plateste: 700 de lei pentru negru si 2.250 de lei pentru cele trei culori.

Organigrama. Desi, initial, organigrama Centrului cuprindea doi consilieri, in 2007 s-a ajuns la sase angajati, iar in 30 aprilie 2008, la noua angajati. Atunci, CJ Maramures, aflat sub presedintia lui Marinel Kovacs, aproba o dilatare cu 50% a structurii Centrului din subordine. Astfel, acum acesta este deservit de un director, un contabil, cinci consilieri si doua persoane angajate ca personal administrativ.

De altfel, relatia stralucita pe care o are directorul Centrului, Pusa Jakab, cu ridicatorii de maini din CJ Maramures a fost intarita in martie 2008, cand „intaiului formator profesional al judetului” i s-a alocat o subventie de 4.000 de lei, pentru edita o carte pe care a scris-o. Cartea care o are ca autoare pe Jakab are, banuim, o valoare culturala atat de mare incat nepublicarea ei ar fi cauzat o drama pentru intreg Maramuresul. De aceea, banii necesari publicarii au fost alocati din fondul judetean de finantare nerambursabila prevazut pentru „proiectele culturale” :).

Gratis, pe bani. In ultimii trei ani, Centrul s-a indepartat de principiul incipient, de ajutorare a persoanelor defavorizate, si a inceput sa organizeze si cursuri de formare profesionala cu plata, ca un veritabil SRL in goana dupa profit. In acest sens, erau angajati, prin conventii civile, lectori pentru pregatirea cursantilor. Insa, nu intotdeauna acestia aveau pregatirea necesara conform normelor Comisiei Nationale de Formare Profesionala (o sursa din Centru a dat un exemplu in acest sens: pentru cursul de instalator tehnico-sanitar, directoarei Jakab l-a numit ca „profesor” pe Iuliu Lutai, pe considerent ca aceasta „era instalatorul care-i repara avariile de la domiciul personal”).

Diplome pentru toata familia. In cadrul unui program de recalificare a minerilor, derulat de Uniunea Sindicatelor Miniere, la cursurile de calificare a fost inscris si Jakab Cristian (fiul directoarei Pusa Jakab, elev!), acesta beneficiind gratuit de cursuri (desi cursurile se adresau minerilor). Surse din interiorul centrului, sustin ca dosarul de inscriere nu exista nici astazi, chiar daca acele cursuri s-au finalizat in martie 2007. Insa, nu este un fapt singular, pentru ca atat sotul, cat si fiul directoarei Jakab dobandesc certificate de la cursurilor organizate de Centru, chiar daca nu frecventeaza – de exemplu, copilul a devenit un specializat in orice, el fiid deja bucatar, ospatar si cine mai stie ce, iar tatal, specialist in managementul afacerilor (diploma utila, probabil, la managementul pensiunii-restaurant luata in concesiune). „Fiul meu a lucrat la Lostrita, de la 15 ani. A absolvit unul dintre cursuri. Cum sa nu fi fost prezent? A fost, cum sa nu? Adica poate veni. Sigur. Dar profesorul poate sa-i dea nota si daca nu vine la cursuri. Care e problema dumneavoastra? A fost sau nu a fost. In capul dumneavoastra e o confuzie”, afirma Pusa Jakab.

O alta ilegalitate semnalata de sursa noastra interna il are ca actor principal pe Nechita Vasile din Buteasa, „ruda cu vicepresedintele CJ Maramures, Emil Marinescu”. In 20 decembrie 2007, acesta a fost inscris la un curs de calificare in meseria de zidar, organizat de Centrul „Pentru Voi”. Nechita a devenit zidar calificat de Centrul „Pentru Voi”, chiar daca era in… Franta, la munca. Implicit, omul nu a participat la cursuri, nici la examene, dar a obtinut diploma. „Nu stiu de Nechita Vasile. Probabil este unul dintre cei care a terminat cursurile organizate de noi. Nu il cunosc. Nu are nicio legatura cu Emil Marinescu”, spune Jakab.

Salarizare modesta. Pentru efortul neprecupetit pe care-l face, Jakab este remunerata de CJ Maramures cu 1.100 de lei net pe luna, spune ea. Acest salariu se aduna la alte trei salarii din proiectele in care a fost coptat Centrul (cooptare facuta tocmai pentru ca, in acte, „Pentru Voi” are o aura oficiala de institutie care apartine de CJ Maramures). Din cele trei proiecte aflate acum in implementare, Jakab mai aduna 1.900 de euro/luna (defalcat: 800 euro, 600 euro si 500 euro). Asadar, castiga peste 2.100 de euro pe luna. Dar munceste de dimineata pana seara, motiveaza ea.

Masina de vacante. In 2008, la final de mandat, Marinel Kovacs a acordat Centrului „Pentru Voi”, bani pentru achizitia unui autoturism Dacia Logan (MM 07 CPV). Cu toate acestea, Jakab a afirmat ca „masina e a noastra, nu a CJ”. Consiliul Judetean nu ne-a dat masina. Am achizitionat-o din veniturile proprii. Nu are legatura cu Marinel Kovacs”, afirma Jakab. Imediat dupa cumpararea autoturismului, pe postul de sofer a fost angajat, fara concurs… sotul directoarei, Tiberiu Jakab. Surse din cadrul centrului sustin ca autoturismul este folosit in interes personal si nu in activitatile centrului, de altfel acestuia i s-a montat pe capota o lada speciala de bagaje („o barcuta”), folosita in excursii si vacante. Unul dintre angajati sustine ca autoturismul este folosit „in proportie de 90% pentru interesele familiei Jakab, care si-a inchiriat o pensiune-restaurant in Ocolis, iar sotul mai mult deserveste pensiunea decat Centrul”. Desi a recunoscut concesionarea pensiunii, directoarea a refuzat sa comunice alte informatii privitoare la acest subiect in alt mod decat „in scris”.

Explicatiile. In legatura cu cele prezentate mai sus, Pusa Jakab are tot soiul de explicatii, care mai de care mai putin ancorate in realitate. Aceasta ne-a prezentat un intreg istoric al infiintarii Centrului, unul care ar fi avut rolul de a ne face sa scapam cateva lacrimi pentru copiii din sistemul de protectia copilului. “Scopul a fost unul foarte concret. Centrul rezolva niste probleme care nu se rezolva la nivel de judet si de tara, pentru persoanele defavorizate. Sunt persoane care nu sunt ajutate la modul concret de catre nicio institutie.

Deci, sunt copii din casele de copii, acuma stiti, ca am vazut ca aveti preocupari legate de Directie, care statul ii tine pana la 18 ani. Sau daca fac o scoala, sunt obligati sa ii tina pana termina o forma de scolarizare si dupa aceea ii lasa in strada. Mai sunt fundatii care ii ajuta cu o locuinta, dar e ceva foarte sporadic. Atunci, noi, cu acest centru, eu fiind si profesor si cred in chestia asta, cand eram la Consiliul Judetean ma ocupam de scolile speciale din judet, care sunt in subordinea Consiliului Judetean si sunt finantate de CJ.

Cand eram la Consiliul Judetean mi-am dat seama ca exista o problema. Adica copiii astia termina o scoala pe care le scrie scoala ajutatoare, pe diploma respectiva. Si cu toate ca faceau scoala profesionala pe anumite meserii, ca se face, nu pot sa spun ca nu se face, angajatorii au o reticenta. Mi-am propus mie insami sa fac ceva, sa gasesc o finantare, de sustinere financiara a acestor copii si a caselor de copii, in general.

Am avut sansa sa merg la Bucuresti la o instruire, sa o cunosc pe Madlene Serban, care era chiar pe partea asta de finantari pentru consiliile judetene si locale, pe problematica acestor categorii defavorizate. Si a zis, ma, sunteti tineri, scrieti proiecte. Am zis ce proiect, io nu stiam ce e ala proiect. Dar cum sunt ambitioasa… Am venit acasa. Mi-a dat ghidul solicitantului. Am vazut ca CJ e posibil aplicant pentru acel proiect. Era pe vremea lui Cosma, atunci. Bineinteles ca nu au crezut si au zis, ce handicapati, nu stiu ce, ca asa gandeste lumea…

Consiliul Judetean a castigat acel proiect, Pentru Voi. Chiar asa s-a numit proiectul. Nu are legatura cu alte proiecte. E doar o coincidenta de nume. Si prin acel proiect s-au putut scolariza persoanele cu dizabilitati din scoli speciale si inclusiv se putea infiinta un centru de formare profesionala. Eu sunt omul care nu-i place sa fac lucrul si sa-l las balta. Atunci am infiintat si am autorizat acest centru. Conditia esentiala pentru a te autoriza a fost sa te infiintezi din punct de vedere juridic. Legea 215 spune ca consiliile judetene pot sa infiinteze: biserici, ONG-uri, orice”, declara Pusa Jakab. Orice, inclusiv un Centru de Formare Profesionala numai bun de tocat banii publici.

Jun

10

 

mircea-man-presedinte-cj-maramuresNu mi-am inchipuit niciodata ca Mircea Man va putea conduce acest judet. Iata ca poate. Cu accentele sale de marlan a reusit sa isi ingroape colegii de partid in anonimat. Injura ca un birjar, loveste in dreapta si stanga, urla la cine poate. Asta e Mircea Man, prezidentul tuturor. Tuturor celor care pot inghiti minciunile sale murdare. Decent nu a fost niciodata, cu paharu e mai mult decat apropiat, iar obscenitatile parca ii sunt patentate. Vreti mai multe? InfoMM.ro va ofera imaginea necenzurata a adevaratului prezident de Maramures.  Pe asta ni l-am dorit, pe asta il avem.  

May

12

presedintel-cj-maramures-mircea-man1Mircea Man a dezamăgit din nou. A plusat un miliard din rezerva bugetară. Din care judeţul îşi cumpără un piracetam, când îl doare capul. Când e criză şi se dă cu nervii de pereţi în căutarea de soluţii salvatoare. Dar am înţeles. Doar nu sunt banii lui. A dus la Viena, pentru un ştift de manifestare inventată de dragul pulverizării banilor, 100 de persoane. Am înţeles şi asta. Îs toţi cei din administraţie cu care mai are o combinaţie, ceva. Dar a mai făcut ceva ce nu o să pot pricepe în ruptul capului. S-a dus la Viena însoţit de familie, de care, nu-i aşa?, nu se putea debarasa nici măcar la Viena. Cu Mirciulică, Mircea, cu Mirciulică? Iată ce am ajuns! Să-i purtăm prezidentului odrasla, la Viena? 

 

man

man-3man-2

 

Sursa foto: Citynews

May

06

mircea-man-presedinte-cj-maramures“Nu puteţi voi duce cât v-o pot io trage”, spuse prezidentul, gândindu-se, evident, la Viena şi la destrăbălarea de un miliard, pe banii noştri. Că doar nu degeaba e el şăf peste tăţi moroşenii. Că are şi cu ce şi cu cine, deopotrivă. Chiar pe faţă, cum ar veni. Sau prin spate, dacă e aproape 70. Cu juna care se apleacă îndeajuns de mult peste problemele de birou, încât să nu-i dea pace hormonului jucăuş al prezidentului. Suavă precum numai o purtătoare de oralităţi o putea face, nici măcar în publicele întâlniri pline de oficialitate ale instituţiei nu reuşi să se abţină de la a-i arunca lui “macho de macho” frivole priviri aducătoare de zvâcniri testosteronale. Pândit de nestăpânite trăiri adolescentine, alături de piţipoanca din biroul oval, prezidentul îşi aduse aminte că trebuie să dea dovada unui comportament gândit cu neuronul şi nu cu hormonul şi decise ca delicata atingere, privită ca o scăpare pusă pe seama tinereţii, să nu-i distragă atenţia de la meciul de oină pe care îl adora atât de mult. “Să ne păstrăm pentru Vien, Mireluş, unde o să înscriem direct în poarta maramureşeană!”, îi şopti el zânei cu multiple înclinări şi opţiuni. Şi aşa se hotărî o nouă desfrânată cheltuială din rezerva judeţului, într-o clipă în care ochii junei, scăldaţi în dorinţă, îi întunecară mintea prezidentului, şi aşa mult prea afumată de prietenul Bachus. Aah, Cupidon, pervers mic ce eşti, cum te joci tu cu hormonii unora!

May

04

mircea-man prezidentŞi ca să fie şi mai clară treaba cu amânatul frezării ridichii lui Nicuşor Boitor, la Comisia de Protecţia Copilului a Consiliului Judeţean, trebuie precizat că momentul a fost marcat de urmăritul măslinei, cu scobitoarea, de prezidentul Mircea Man, care şi-a găsit cu greu cuvintele pentru a le spune colegilor consilieri că e prea prins cu alte probleme. Iar Bachus nu l-a iertat nici de această dată. Nici că s-a gătat şedinţa bliţ de Consiliu, că Man a şi trecut la repriza a treia. Acesta a fost şi motivul pentru care nici întâlnirea cu şefii PSD nu a mai avut loc. Toate au o prioritate în viaţa omului. Şi e de înţeles, până la urmă. Înainte de două reprize cu alde Buddy Boitor şi Jeni Godja, chiar că merge să-ţi faci curaj cu un păhărel. Bine, nu atât încât să se înverzească fiola şi să ratezi momentul. Dar prezidentul e obişnuit cu treburile astea. Mai ales că deja e cu gândul la chermeza de la Viena, unde, pe banii noştri aleşii judeţeni vor chefui pe rupte. Trei zile, cu un miliard lei. Hai că ajunge, nu fiţi răi. Ce dacă e cea mai mare sumă aprobată până acum pentru aşa ceva? Se poate şi mai mare, sunt convins. Nu trebuie să-i punem la încercare pe consilierii judeţeni. Iar săracii ăia care tot cer bani pentru operaţii prin străinătate şi alte probleme să mai stea la coadă şi să mai facă două ture de bloc până le vine rândul, că din rezerva bugetară nu au ajuns decât zece milioane la câte o familie. Şi aşa e prea mult, mai trebuie reduse cheltuielile la Poarta Maramureşeană de la Viena. Şi atunci, ce se mai alege de toată excursia?

calendar

July 2018
M T W T F S S
« Aug    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
© Copyright 2018 - Gazzetarul de Maramures | Made by AppChain.com